Saya membeli saham, tetapi di mana mereka?

 

Akhirnya, anda membeli saham, menjadi pemegang saham gembira Tesla Motors, atau Yahoo!, Atau Louis Vuitton, atau Philip Morris… tetapi di mana saham anda? Dengan kemunculan era internet dan perdagangan over-the-counter, semua saham didagangkan dalam bentuk bukan dokumentari. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan mendapatkan sijil kertas yang indah dalam bentuk wang kertas antik.

bagaimana untuk membeli saham dan di mana

Apabila mendaftar dengan broker, dalam dokumen di mana tandatangan anda diperlukan, terdapat klausa mengenai depositori – sebuah syarikat yang mengekalkan pangkalan data aset pelanggan, ini tidak lebih daripada akaun kustodian – tempat untuk menyimpan maklumat mengenai saham anda atau aset lain. Selepas pembelian sekuriti, dalam masa tiga hari, nama anda dimasukkan ke dalam akaun kustodian dan bank kustodian sebagai nama pemilik baru saham tersebut.

Peniaga yang berdagang dalam masa satu atau dua hari tidak mempunyai masa untuk mendapatkan senarai pemegang saham. Setiap broker boleh mempunyai depositori sendiri, tetapi depositori pusat adalah sama untuk semua orang, yang menyatukan semua orang.

Jarang, tetapi kadang-kadang, komisen kecil mungkin dikenakan untuk perkhidmatan depositori, jadi jangan teragak-agak untuk meminta broker anda mengenainya.

Jika anda masih mahu mempunyai beberapa jenis sijil yang mengesahkan status pemegang saham anda, anda boleh meminta ekstrak dari broker tersebut.

Hak Cipta © Semua hak terpelihara.