Bagaimana untuk mendapatkan dividen di bursa saham?

 

Masa yang sangat menyenangkan untuk memiliki sekuriti adalah untuk menerima dividen. Ini adalah sebahagian daripada keuntungan syarikat, dibahagikan kepada para pemegang saham dalam perkadaran yang sesuai.

Pembayaran dividen berlaku setiap tahun. Untuk menjadi penerima mereka, tidak perlu memiliki saham sepanjang tahun. Anda hanya perlu memilikinya pada saat daftar pemegang saham ditutup. Tarikh hari perakaunan tersedia secara percuma dan, sebagai peraturan, ini adalah akhir tahun.

Jika sebelum ini hampir semua syarikat membayar dividen, hari ini mereka adalah minoriti. Tidak kira betapa anehnya ia kelihatan, tetapi hari ini penerbit yang tidak membayar dividen dianggap lebih “betul”.

Syarikat besar selalu mempunyai modal percuma ketika melakukan perkara baik – ini adalah wang milik syarikat, tetapi bukan gaji dan wang untuk perbelanjaan yang dirancang. 50 tahun yang lalu, modal inilah yang diberikan untuk dividen, tetapi hari ini perniagaan berada pada tahap pengembangan dan transformasi yang sangat tinggi, jadi syarikat dengan modal besar melakukan kepelbagaian dalaman – membeli syarikat baru, memperluas pasaran, bidang aktiviti – semua yang mempercepat kadar pertumbuhan harga mereka di bursa saham.

Sebagai peraturan, dividen dibayar oleh syarikat yang berkembang pesat. Itulah sebabnya mereka dibeli, bukan kerana pertumbuhan perlahan mereka, tetapi kerana pembayaran dividen yang stabil pada akhir tahun ini.

Jika anda mempunyai saham syarikat yang membayar dividen, maka anda tidak perlu berbuat apa-apa untuk menerimanya. Rekod anda sebagai pemegang saham telah direkodkan dalam semua daftar yang diperlukan, jadi wang itu akan dikreditkan segera ke akaun broker anda.

Pada mulanya, penerbit mengumumkan tarikh dan jumlah pembayaran (tarikh perisytiharan), beberapa hari sebelum penutupan Daftar, peluang untuk membeli saham untuk menerima dividen tahun semasa (tarikh ex-dividen) ditutup, kemudian datang hari penutupan daftar (tarikh rekod) – ini bermakna pelabur yang telah didaftarkan dalam daftar berhak menerima dividen pada hari ini. Satu atau dua bulan selepas daftar ditutup, Syarikat mengumumkan tarikh pembayaran dividen.

Anda boleh menjual saham syarikat sehari selepas pendaftaran ditutup, tetapi mengekalkan hak untuk menerima dividen.

Keesokan harinya setelah memperhitungkan semua pelabur untuk menerima dividen, saham syarikat jatuh dengan jumlah pembayaran, ini adalah alasan objektif lain bagi syarikat yang sedang berkembang untuk tidak membayar dividen.

Hak Cipta © Semua hak terpelihara.